Program

föreningen Hannagårdens vänner

 

Aktuellt program 2017

Årsmöte 22 april kl 15.00 - Doktor Luther och Mr Hyde!

-öppet för alla

 

Luther på gott och ont! Författarsamtal med kulturjournalisten Svensson om "doktor Luther och Mr Hyde " - mannen som förändrade Europa, myndigförklarade människor men också skrev hätskt mot påven, upproriska bönder och judar ....han hyllade vetenskap och ville att alla, både pojkar och flickor, skulle gå i skola...OCH han kastade ett bläckhorn på djävulen...han var ett språk- och musikgeni men sov på en rutten halmmadrass...hör också mer om hans stormiga relation till den förrymda nunnan Katarina von Bora...hon bryggde det bästa ölet i Wittenberg. ..starka och kontroversiella personer i en tid av starka framtidsförhoppningar. Hur gick det? Och sist men inte minst - Karlssons Kletzmer med musik rotad i den jiddischkultur som överlevt mot alla odds! En unik dag på Hannagården. Avgift 100 kr betalas vid ankomst. Info/anmälan info@hannahouse.se. Hannagårdens vänner i samarbete med Bilda Öst.

 

Per Svensson har varit kulturchef på Expressen och skriver nu i Sydsvenskan. Hans bok om Luther kom ut i början av detta år ( nybearbetad ) och visar att reformationsrörelsen var en huvdfåra i den europeiska intellektuella renässansen, inte något vid sidan om. Han skildrar Luthers komplexa personlighet på ett journalistiskt stringent sätt i snabb och klarsynt prosa. Ylva Eggehorn har skrivit musikdramat Katarina! som handlar om Luthers hustru, premiär i Lund i höst. En stark "VD" för reformationens högkvarter. I storfamiljen i Wittenberg var man sällan färre än 30 runt bordet. Hon skötte finanserna, organiserade hushållet med fastigheter, djur och handelsträdgårdar, bryggde öl, tog hand om 6 syskonbarn utöver sina egna 6, upplevde krig, pest och brevväxling med Europas kungar, blev till sist bortglömd och förnedrad. Hur såg hennes relation till Martin Luther ut?

 

Karlssons Kletzmer kommer med tre musiker - klarinett, fiol och dragspel. Efter att ha hyllat och beundrat judarna i sin ungdom vände sig Luther emot dem med hätska uttalanden när han blev äldre . Varför? Och vad har det betytt för antisemitismen i Europa? Musiken Karlssons Kletzmer bjuder på andas hopp, livsglädje mitt i sorgen och triumf trots tunga öden. Karlssons tar oss med till en musikvärld i Europas hjärta, och visar också hur nära den nordiska folkmusiken den ibland hamnar. ..

 

Obs Årsmöte för Hannagårdens vänner 22 april kl 13.00. Alla medlemmar välkomna!

Bli eller förbli medlem - 200 kr per person /hushåll till Pg 1693522-3. Skriv ditt namn!

 

Botvidsdagen 28 juli kl 10.00 - Bevara sin själ i ett höghastighetssamhälle?

 

Hans Erik Lindström, ledare och pionjär inom pilgrimsrörelsen i Sverige, vandrar med oss i trakten. Vandringen är ca 5 km och går på lättvandrad väg och stig mellan Ösmo station och Hannagården. Vi gör ett kort stopp för reflektion, kaffe och vila. Vandringen avslutas vid framkomsten med andakt på Botvidsberget vid Hannagården. Sedan tar dagens program på Hannagården vid.

 

Vi samlas vid Ösmo pendeltågsstation klockan 10.00, och vi inväntar tågen som kommer då. Medtag lättare matsäck och dricka. Vid frågor ring gärna Lou-Lou på tel 073-7188150 eller mejla loulouhillstad@gmail.com Vill du hellre komma direkt senare?

 

Kl 13.00 ”Mellan himmel och hav” Katarina Rudérus, sång, i en nyskapad sommarkonsert för tre, med flöjt och poesi. Matnyttigt fika/sallad, Inger Jonasson ställer ut akvareller i ateljén, och HansErik Lindström talar om pilgrimsvandring i vår tid.

 

Avgift 100 kr. Fika till självkostnadspris. Anmälan senast 20 juli, och info på info@hannahouse.se

Höstmötet 14 oktober kl. 13.00 på Hannagården

 

Lena Lervik, erkänd skulptör, och Ingela Bendt, Augustprisad författare, berättar om Lenas konst i boken Madonna - om mariabilder med djupa rötter i historien, bilder som upprör och berör. Hör mer om deras samarbete och om Lena Lerviks banbrytande kvinnogestalter! Andreas Weister Andersson bjuder på improviserad jazz från sin senaste CD. Han spelar saxofon och skapar musik som gett genljud i många länder i Europa. Andreas är engagerad i internationellt fredsarbete och bor till vardags i en kommunitet i Yorkshire.

 

Vi dukar fram fika, tänder brasan och värmer en vacker soppa med bröd.

 

 

Gratis entré och mat till medlemmar. Anmälan och frågor: info@hannahouse.se

 

 

Copyright © Hannagårdens vänner 2017 | kontakt: info@hannahouse.se | www.hannagardensvanner.se